Kategorier
Snabblån

Mindre lånebolag en riskfaktor?

Snabblån, Smslån och konsumtionskredit namnen på de små snabba krediterna hos de mindre låneföretagen är många. Men alla åsyftar de mer eller mindre samma fenomen. Diskussionen om huruvida denna typ av långivning bör vara tillåten eller ej har pågått sedan 2006 då de först introducerades på marknaden. 2014 inskärptes en rad nya regel genom Lagen (2014:275), ändå anser somliga att smslåneföretag är en jättestor skuggsektor där bolagen regleras för dåligt.

Det kritikerna främst reagerar mot är de höga kostnaderna i förhållande till återbetalningstiden. Det förekommer exempelvis räntesatser på upp till 20-25% i veckan. Samtidigt är det tydligt att smslånen fyller en samhällsfunktion, då allt fler låntagare vänder sig till dessa instanser. Sverige följer här en trend som är samma som i övriga västländer, där snabblån blir allt vanligare.

Det saknas statistik för exakt hur många smslån som beviljas varje år, men Kronofogdens sammanställning över antalet skuldsatt till följd av obetalda smslån kan vara en indikation på ökad användning. Jämförelsen mellan 2013 (49141 st) och 2014 (56 641 st), visar en ökning med 7 500 ärende som inkommit till Kronofogden.

Det är inte bara den ökade skuldsättningen och inkassoärendena som oroar. Tidigare har lånebolagen även kritiserats för att utföra undermåliga kreditkontroller och därmed utsätta konsumenter för onödig risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *