Korta krediter

Mikrolån är ett allmänt begreppet som används för att beskriva korta lån med belopp från 500 kr upp till 25 000 Kr och återbetalningstider på 30, 45, 60 eller 90 dagar. Tanken med dessa krediter är att täcka tillfälliga hål i ekonomin och bör inte ses som en långsiktig lösning. Mikrolån bör endast ses som en sista utväg när alla andra vägar är stängda.

En del som tar mikrolån gör detta för att man inte har en tillräckligt stor inkomst för att låna pengar från banken, andra skäl är betalningsanmärkningar eller att man vill undvika att belasta kreditvärdigheten hos UC.

Företag Belopp Löptider Ej UC Bet.Anm Låna
Creditstar 2000-10.000 kr 15-90 dagar Ja (Bisnode) Ej OK Låneansökan
Daypay 1000-10.000 kr 30-90 dagar Ja (Creditsafe) OK Låneansökan
Frogtail 1000 – 25.000 kr Max 24 mån Tar ej UC OK Låneansökan

Korta krediter leder ofta till långvarig skuldsättning

Det är ingen hemlighet att olika snabblån och mikrolån tyvärr ibland trasslar till människors ekonomi mer än vad de hjälper. Att ansöka om pengar går snabbt och enkelt på internet, men förmodligen skulle mer information behövas om riskerna med korta krediter.

Problemet är ofta att låntagaren inte är tillräckligt medveten om vilka risker som en kort återbetalningstid medför. Att betala tillbaka ett par tusen kan låta enkelt, men den som provat att spara ett par tusen varje månad vet att detta inte sker helt utan motstånd. Om det är svårt att sätta undan pengar till sitt framtida jag, hur svårt är det inte då att sätta undan pengar till någon annan?

För den som sköter återbetalningen oklanderligt och betalar tillbaka hela beloppet i tid, är mikrolån och andra typer av korttidslån ofarliga. Men för den som missköter betalningarna kan det fort gå utför, snöbollseffekten är stor och skuldbördan blir snabbt ohanterlig om man inte sköter korten rätt.